Știri/Comunicate de presă

Din nou plecări din sistemul judecătoresc

Doi ani și jumătate am condus Comisia Juridică Numiri și Imunități, care împreună cu Ministerul Justiției s-a ocupat de reforma justiției, modificarea Constituției, dar și modificarea metodei de organizare și de activitate a CSM.

Săptămâna trecută am văzut cum 20 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău și-au dat demisia. De ce s-a produs acest lucru? Eu consider că PAS care ”reformează” justiția moldovenească, au hotărât să-și bată joc de această justiție. Acei judecători care și-au depus cererile de demisie sunt judecători care au peste 20 de ani de activitate în sistemul judecătoresc. Ei s-au format în calitate de judecători venind și obținând experiența în judecătoriile de sector și cele raionale.

Eu nu cred că ei și-au dat demisiile pentru că le-ar fi frică de vetting, cum spun unii ”experți” din PAS. Ei sunt oameni maturi și văd cum guvernarea PAS prin acest vetting sau cum îl numesc ei ”sistem de curățare a sistemului” pur și simplu și-a bătut joc. Au văzut și cum și-au bătut joc de 2 judecători, de părinții lor, de rudele lor, procedând josnic. Evident că acești judecători având experiență și știind că această guvernare își va bate joc și de ei, și-au depus cererile de demisie.

Cine are de pierdut și cine are de câștigat? Cu certitudine statul și sistemul judecătoresc au doar de pierdut. Sunt convins că vom pierde din calitatea actului de justiție care se face în această instanță și de asemenea se vor pierde bani care urmează să fie achitați de către stat acestor judecători ca urmare a demisiilor onorabile din sistemul judecătoresc.

Justiția este una din cele trei puteri din stat și este una importantă. Tu nu poți să faci reformă continuă neștiind încotro sau în ce punct trebuie să ajungi. Pe mulți din acești judecători care au demisionat îi cunosc, sunt specialiști, oameni care au făcut față pe parcursul anilor mai multor provocări pe care le-a avut domeniul justiției. Păcat că această guvernare cu atâta ușurință dă cu piciorul în acești oameni. Păcat că această guvernare și-a bătut joc de acești judecători.
Made on
Tilda