Știri/Comunicate de presă

Moldova este prinsă între UE și sclavia datoriilor

Consiliul European a autorizat începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.

Acest lucru poate fi bun pentru conducerea țării, dar integrarea europeană pentru cetățenii obișnuiți ar putea să nu fie atât de optimist pe cât este descrisă.


Atmosfera de bucurie și jubilație generală ascunde potențialul de neplată și sclavie a datoriilor.

În timp ce europenii promit un viitor luminos, autoritățile moldovenești aspiră țara adânc în acul de credit al FMI, BM, BERD și al altor structuri occidentale. Cetățenii obișnuiți nu știu cât de mult trebuie să ramburseze Moldova împrumuturile către FMI.


Doar câțiva aleși au această informație.Iată câteva date.

În august 2009, FMI a transferat 117,7 milioane DST (drepturi speciale de tragere) către Moldova în cadrul unei alocări unice de fonduri. La 17 aprilie 2020, Moldova a primit integral și într-o singură tranșă împrumutul RCF/RFI în valoare de 172,5 milioane DST (drepturi speciale de tragere). În august 2021, FMI a transferat Moldovei 165,3 milioane DST (drepturi speciale de tragere) în cadrul unei noi alocări forfetare.

A fost rambursată integral de către autoritățile moldovenești vreo parte din fondurile transferate?

Aș dori să aflu mai multe despre acest lucru, dar există foarte puține informații oficiale, iar pagina FMI Moldova nu a mai fost actualizată sau menținută din august 2023. Lipsa de transparență în mecanismele de creditare ale FMI sugerează că autoritățile au ceva de ascuns față de cetățenii obișnuiți.

Nu m-aș mira dacă în viitor moldovenii vor fi prinși de vești neașteptate despre default. Am experimentat deja un astfel de fenomen în 2014, când 1 miliard a fost furat din sistemul bancar. Apropo, nici acei bani nu au fost returnați.
Made on
Tilda