Știri/Comunicate de presă

ONG-urile sunt supărate pe opoziție. “Reformatorii” justiției sunt indignați

Astăzi este despre reforma justiției și despre cei care promovează această “reformă”. Unul dintre principalii promotori este Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Recent, CRJM a publicat un raport de aproximativ 40 de pagini, în care a analizat obstacolele întâmpinate în procesul de reformare a justiției și a identificat inamicii organizației.

În acest raport, CRJM a inclus între inamicii săi opoziția politică, diverse bloguri, portaluri de știri și canale de Telegram care discută frecvent despre justiție și activitatea CRJM.

CRJM a fost criticat pentru acest raport. În loc să se concentreze pe prezentarea unor idei sau studii relevante, CRJM pare să se preocupe mai degrabă de cei care îi critică.

O întrebare importantă este cine a finanțat acest raport? Este rolul principal al unui ONG să se ocupe de identificarea și evidențierea criticilor săi? În ceea ce privește legislația, aș vrea ca toți membrii din conducerea ONG-urilor care influențează deciziile în diverse domenii să depună declarații de avere și interese. Influența excesivă a ONG-urilor asupra deciziilor centrale poate aduce prejudicii statului.

Un apel către toate ONG-urile implicate în procesul decizional: sunteți pregătiți, începând cu 1 ianuarie 2025, să participați la acest proces și să depuneți anual declarații de avere și interese, iar ONG-urile să prezinte rapoarte financiare? Aceste rapoarte ar trebui să fie accesibile oricărui cetățean, pentru a putea vedea activitatea ONG-urilor și sursele lor de finanțare.
Made on
Tilda