Știri/Comunicate de presă

Vasile Bolea: «În loc sa economisim, aducem mai mulți bani în bugetul capitalei»

Candidatul din partea partidului «Renaștere» la funcția de primar al Chișinăului, Vasile Bolea, a răspuns la întrebările legate de alegerile locale din Moldova, a vorbit despre prioritățile sociale și economice din programul său și a împărtășit idei novatoare, care vor ajuta la transformarea capitalei. În special, Bolea este convins că municipiul țării poate și trebuie să câștige mai mult.

- D-le Bolea, în prezent aproximativ o pătrime din populația țării locuiește la Chișinău, insa bugetul orașului reprezintă doar 10% din bugetul total al Moldovei. Ar trebui să-l mărim?

-Cu siguranță! Putem face acest lucru prin transferuri din bugetul de stat, investind în noi locuri de muncă, crescând atractivitatea orașului pentru afaceri. Autoritățile au acționat întotdeauna în spiritul economisirii. Economisesc, însa, pe seama copiilor, persoanelor cu dizabilități și bătrânilor. Noi în partidul «Renaștere» credem că ar fi mai corect să câștigăm mai mult și nu să economisim. Trebuie să investim în infrastructură, s-o îmbunătățim, de exemplu, reducând pierderile din rețelele electrice și în cele de apă. Construcția reprezintă o pătrime din bugetul țării noastre. Trebuie să investim și în acest domeniu - să construim drumuri, să îmbunătățim infrastructura.

- Care din sectoarele economice ale municipiului pot fi dezvoltate cel mai rapid?

-Cred că turismul și sectorul HoReCa. Cafenelele, restaurantele mici și hotelurile pot fi deschise aici rapid și în număr suficient. De asemenea, putem îmbunătăți dinamic sectorul IT, care deja beneficiază de preferințe de la autoritățile centrale. Dar și municipiul Chișinău, la rândul său, poate propune ceva pentru dezvoltarea acestui tip de afaceri, de exemplu, reducând anumite taxe. Este necesar să investim și în domeniul locuințelor și serviciilor comunale, deoarece acest lucru va face orașul mai curat și mai confortabil. Achiziționarea echipamentelor speciale noi, modernizarea rețelelor electrice, eficiența energetică a clădirilor - toate acestea sunt măsuri preventive.

-Cât de important e să fie modificat tariful pentru serviciile de transport public din Chișinău? Dacă da, încotro?

-E nevoie de un echilibru. Costul transportului ar trebui să fie accesibil pentru fiecare locuitor al Chișinăului. Consider că tariful ar trebui redus cu 20%. Avem câteva idei cum să facem asta. De exemplu, putem duce la bun sfârșit ideea biletului electronic, care va ajuta sa evitam pierderile financiare.

De asemenea, rețeaua de transport electric are nevoie de modernizare. Primăria a investit în ultimii ani sume mari în achiziția troleibuzelor noi, dar însăși rețeaua electrică, care furnizează curentul electric, nu a fost actualizată din anii '50 ai secolului trecut. Încă mai sunt în funcțiune transformatori vechi care necesita înlocuire urgenta. Aceasta este o problema urgentă, care trebuie să fie rezolvată rapid.

De asemenea, când anul trecut costul transportului public a crescut de la 2 la 6 lei, s-a motivat prin creșterea prețului energiei electrice. Doar că prețul energiei electrice s-a normalizat, iar taxa anterioară pentru transport nu a fost redusă la valoarea ei anterioară.

- Ce măsuri ar trebui să fie întreprinse de primarul municipiului pentru a stimula întreprinderile mici?

- Chișinăul are nevoie de o alta viziune asupra dezvoltării întreprinderilor mici. Au dispărut multe magazine mici și gherete cu diverse servicii - reparația echipamentelor, încălțămintei și îmbrăcămintei. Toate acestea ar trebui să fie în apropierea noastră. Lupta împotriva chioșcurilor a dus la distrugerea unui întreg sector din afacerile mici și medii. Primăria trebuie să abordeze mult mai prietenește această direcție, deoarece aceste întreprinderi hrănesc un număr mare de familii!

Altfel, de ce avem o economie de piață, spre care am aspirat în țările noastre considerate progresiste acum mai bine de treizeci de ani?

-Să trecem la întrebările de importanță națională. Partidul aflat la guvernare impune statul să părăsească toate acordurile cu CSI. În ce situație se va pomeni Moldova, anulând majoritatea acordurilor cu CSI?

-Da, din păcate, autoritățile noastre se îndreaptă cu pași mari spre ruperea tuturor acordurilor cu CSI. Fără îndoială, acest lucru se face în favoarea curatorilor de peste ocean. Scopul regimului este de a distruge relațiile prietenoase care s-au dezvoltat între popoarele Rusiei și Moldovei de-a lungul secolelor. Și din acest punct de vedere, puterea utilizează toate instrumentele politice și diplomatice disponibile. Dar pentru economia Federației Ruse, aceasta este o problemă nesemnificativă, în timp ce pentru economia Moldovei, această situație are un impact negativ foarte semnificativ. Rusia este cea mai mare putere energetică, a cincea economie a lumii în ansamblu. Prin implicarea noastră într-un conflict cu Rusia, fără să fie întrebată opinia noastră, întreaga populație a Moldovei este adusă într-o situație precară.

-Mai există astăzi un avantaj excepțional pentru Moldova în relațiile economice strânse cu Rusia și alte țări din UEE?

-Cooperarea cu Rusia și alte țări din Uniunea Economică Eurasiatică are avantaje imense pentru noi. Numai un orb și prost nu le-ar observa. Autoritățile depun efort major cu scopul de a închide aceste oportunități pentru noi. Dar sunt convins că în cele din urmă nu vor reuși. Partidul «Renaștere-Возрождение» susține aderarea Moldovei la UEE, deschizând calea către oportunități economice noi și o piață uriașă.

În plus, Uniunea Economică Eurasiatică dobândește o popularitate considerabilă în întreaga lume. Este vorba despre extinderea și consolidarea UEE cu uniuni interstatale precum BRICS, Organizația pentru Cooperare de la Shanghai și altele. Aceasta reprezintă un spatiu imens și resurse economice incredibile. Și doar împreună vom atinge un viitor mai bun pentru întreaga țară și poporul său. Alegerile locale reprezintă o etapă importantă în procesul reconfigurării totale a puterii în Republica Moldova. De aceea, fiecare dintre noi trebuie să ia o decizie corectă, cui să ofere votul într-o anumită municipalitate, raion sau localitate.
Made on
Tilda