Știri/Comunicate de presă

Cenzura prinde noi culori

În ultimele zile, sintagma "trădare de patrie" și prevederile din Codul Penal, articolul 337, sunt intens discutate în societate. Reprezentanții guvernării au anunțat intenția de a modifica prevederile articolului 337 din Codul Penal și pedepsele pentru trădare de patrie.

În opinia mea, actuala guvernare încearcă să ajusteze acest instrument pentru a-l folosi în lupta politică împotriva celor incomozi. PAS vrea să introducă, drept pedeapsă pentru trădarea de patrie, sancțiuni pentru acțiuni de dezinformare în public, dacă aceasta a adus prejudicii statului sau a fost făcută în favoarea unui stat străin.

Discutând cu mai mulți reprezentanți ai sistemului judecătoresc, inclusiv foști membri, am aflat că principiile fundamentale ale dreptului pe care se baza sistemul juridic din Republica Moldova nu mai sunt prioritare. Guvernarea încearcă să reducă la tăcere vocile incomode. Este de așteptat ca statisticile referitoare la aplicarea acestui articol din Codul Penal să crească semnificativ, așa cum s-a întâmplat și în Ucraina.

În Ucraina, din 2022 până în prezent, numărul persoanelor judecate pentru trădare de patrie a crescut de la aproximativ 4000 în ultimii 15 ani, la peste 15.000 în ultimii doi ani. Probabil că guvernarea de la Chișinău dorește să urmeze același model, considerând periculoși pe cei care au opinii diferite despre dezvoltarea statului sau care aduc informații alternative.

Voi continua să lupt pentru adevăr și pentru drepturile cetățenilor de a nu fi judecați pentru opiniile exprimate public. Nu consider că cei care se manifestă public și participă la diferite întruniri sunt trădători de patrie, așa cum îi percepe actuala guvernare. Mai devreme sau mai târziu, această guvernare va deveni istorie, iar noi vom trebui să readucem normalitatea în statul nostru, să facem tot posibilul pentru a corecta derapajele anticonstituționale și pentru a schimba regulile de joc.

Trebuie să revizuim legislația astfel încât cetățenii noștri să se simtă protejați și să nu fie condamnați pentru drepturile lor constituționale, garantate prin acorduri internaționale și convenții. Dreptul la libera exprimare și dreptul la întruniri trebuie garantate și nu pot fi considerate acțiuni de trădare de patrie.
Made on
Tilda