Știri/Comunicate de presă

Chișinăul a declanșat un conflict cu Transnistria. De ce?

În Tiraspol a avut loc o adunare a deputaților de toate nivelele, în cadrul căreia au fost discutate problemele urgente cu care se confruntă Transnistria și s-au decis cum și pe ce platformă să le abordeze. S-a vorbit despre faptul că Chișinăul a declanșat un război comercial împotriva Transnistriei, impunerea de sancțiuni și blocade.

Ca rezultat al acestei adunări, ei s-au adresat tuturor structurilor internaționale și au cerut să ia măsuri pentru ca Chișinăul să înceteze sancțiunile economice.

De la această adunare mulți au așteptat diverse lucruri, au fost diverse speculații, inclusiv că Transnistria se va adresa Rusiei pentru ajutor militar, cu o declarație de recunoaștere a Transnistriei ca stat independent. Aceasta a rămas doar o speculație.

Ce ne îngrijorează în acest sens și ce măsuri trebuie luate pentru a preveni această escaladare și retorica Tiraspolului față de Chișinău?

Este nevoie de dialog. Nu știu ce face vicepremierul pentru reintegrare. Ultima dată l-am văzut când s-a întâlnit cu reprezentantul Tiraspolului acum o lună, unde au fost discutate problemele conform cărora s-au impus noi tarife vamale.

Chișinăul și Tiraspolul pot găsi o formulă pașnică. Malul stâng nu poate trăi fără malul drept, iar malul drept nu poate fără malul stâng. Pentru a intensifica dialogul, trebuie să se creeze grupuri de dialog între parlament și Tiraspol. Suntem cu toții oameni. Avem o istorie comună.
Made on
Tilda