Știri/Comunicate de presă

Mincinoasa din nou și-a arătat fața

Președintele țării care într-un interviu a spus că va expune proiectul de lege privind votul prin corespondență unei expertize a Comisiei De la Veneția, nu s-a mai ținut de cuvânt. A promulgat legea care din punctul nostru de vedere este o lege antidemocratică și care încalcă mai multe principii consfinținte în primul rând de Constituție și în al doilea rând de Codul Electoral și toate celelalte avize și recomandări a Comisiei de la Veneția.

Am solicitat astăzi ca Înalta Curte să expertizeze această lege sub aspectul corespuinderii Constituției, legea în întregime, deoarece la votarea acestei legi au fost încălcate mai multe proceduri și de asemenea am solicitat să fie supuse unei expertize a constituționalității mai multe prevederi aparte din această lege.

În primul rând, unul din criteriile de bază privind neconstituționalitatea acestei legi este legată de încălcarea legislației naționale și a Constituției, încălcarea maui multor avize și bunelor practici în materie electorală care spun că în anul electoral legislația electorală nu poate fi modificată și asta ar trebui să fie o lege, un imperativ pentru orice guvernare.

Ceea ce vedem noi astăzi e că guvernarea încearcă să schimbe regulile de joc în timpul jocului. Vor să creeze un mecanism privind fraudarea acestor alegeri care ne așteaptă în toamnă, iar pentru aceasta au votat și au promulgat această lege. Evident că din punct de vedere juridic sunt foarte multe probleme și lacune în această lege.

Sunt foarte și foarte multe întrebări și lacune în această lege. Despre ele am vorbit când se dezbătea în prima lectură ca și concept, în cadrul Parlamentului. Guvernanții nu au dorit să ne audă, astăzi suntem aici la Curtea Constituționale, am atacat această lege și așteptăm ca în timpul apropiat să venim și să ne expunem argumentele noastre în detaliu.
Made on
Tilda