Știri/Comunicate de presă

Traseismul politic a devenit normalitate

Traseismul politic este la ordinea zilei. Am văzut cum cu ceva timp în urmă, mai mulți primari și președintele raionului din Hâncești, din partea PSDE, au migrat spre partidul de guvernământ. Unii spun că chiar a fost o cumpărare a acestor exponenți politici. Cineva din mai marii din PAS chiar au asistat la această "tranzacție".

Problema e în altceva, în dublele standarde pe care cei din PAS le au în coraport cu alții. Am văzut cum de mai multe ori cei din PAS de fiecare dată când vreun exponent al vreunui partid politic, nefiind de acord cu politica partidului migra sau ieșea dintr-o formațiune, vorbeau despre faptul că ei condamnă traseismul. Inclusiv și legislația a fost modificată, în Codul Penal au apărut două articole de infracțiuni noi: Politică de corupere activă și politică ee corupere pasivă. Din punctul ăsta de vedere, viitoarea conducere a procuraturii, dat fiind faptul că astăzi este capturată, va trebui să dea niște aprecieri juridice, inclusiv faptului care s-a produs la Hâncești prin migrarea masivă a opoziției către partidul de guvernământ. Acest lucru nu s-a produs din senin. Cert este că s-a lucrat cu acești oameni, ei au fost convinși și trebuie de văzut care au fost instrumentele de convingere.

Evident că eu condamn acest lucru. Nu o singură dată am spus că trebuie să facem o distincție între părăsirea unor formațiuni și unde se duc acești oameni. Dacă ei merg într-un partid care reprezintă guvernarea, cu adevărat putem numi acest fapt traseism politic. Dacă ei trec dintr-o formațiune care este în opoziție într-o altă formațiune din opoziție, care este mult mai vocală, este cu totul altceva.

Eu cred că noi vom mai vedea plecări de acest gen. Vedem cum cei din PAS se străduie după alegerile locale pe care ei le-au pierdut, să coaguleze forțele din teritoriu, să ia mai mulți primari din localități ca să îi ajute în viitoarele campanii electorale. Noi am mai avut astfel de partide, iar acest lucru nu i-a ajutat cu nimic. Același lucru îi așteaptă și pe ăștia din PAS. Încercarea de a strânge cu duiumul exponenți politici, primari, președinți de raion din diferite regiuni, nu le va aduce nimic bun. Ei nu au făcut nimic în toată această perioadă ca să crească în popularitate. Vedem conform rapoartelor și sondajelor de opinie că PAS este în cădere liberă. Dacă jumătate de an în urmă ei aveau un rating de 32-33%, astăzi ei au coborât cu peste 10%. Este un fenomen care trebuie analizat, iar din punctul meu de vedere, sunt convins că la următoarele alegeri ei nu vor mai fi la guvernare.
Made on
Tilda