Despre partid

Partidul politic "Renaștere"

Grijă pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova

Partidul politic „Renaștere” a fost fondat în 2012 de către deputatul Parlamentului Republicii Moldova, cunoscutul politician moldovean Vadim Mișin.

În 2023, în partid a intrat o nouă generație de politicieni care cred că Republica Moldova are un viitor.
Partidul este condus de Natalia Parasca,care deține o vastă experiență de coordonare într-o gamă variată de sectoare. În conducerea partidului „Renaștere” au intrat patru deputați din parlament: Vasile Bolea (Chișinău), Irina Lozovan (Ocnița), Alexandr Nesterovschi (Bălți), Alexandr Suhodolschi (Găgăuzia). Fiecare dintre ei beneficiază de o reputație bine meritată ca politicieni activi și profesioniști, care au adus o contribuție semnificativă la rezolvarea problemelor și dezvoltarea regiunilor pe care le reprezintă. Organizația teritorială din capitală este condusă de Iurie Vitneanschi, care a ocupat anterior funcția de vice pretor al sectorului Botanica și a fost ales în Consiliul Municipal Chișinău.
Platforma ideologică a partidului „Renaștere-Возрождение” se bazează pe cinci teze de bază:

Grijă pentru oameni

Situația precară a categoriilor social vulnerabile, migrația tinerilor în străinătate și depopularea zonelor rurale sunt procese care pun în pericol viitorul Republicii Moldova.

Partidul „Renaștere-Возрождение” propune trecerea la un model de stat social în care locuitorii Republicii Moldova se vor simți protejați în fiecare etapă a vieții lor. La nivel guvernamental, sunt necesare programe sociale noi pentru protecția maternității și copilăriei, sprijinirea studenților de la colegii și universități, a tinerilor familii, a pensionarilor și a categoriilor sociale vulnerabile.

Susținerea tinerilor

Anual, pierdem zeci de mii de tineri care sunt energia dezvoltării viitoare a țării noastre. Singura șansă de a păstra tinerii în Moldova este de a crea aici condițiile pe care le caută în alte țări. Educația ar trebui să devină o prioritate în politica de stat. Vom ajuta tineretul să obțină calificări căutate și bine plătite pe piața muncii din țara noastră, să rămână alături de părinții şi bunicii lor.

Relații interetnice armonioase

În Moldova trăiesc reprezentanți a peste 50 de naționalități. Interacțiunea dintre diferite culturi și limbi îmbogățește poporul moldovenesc și face țara mai stabilă și mai competitivă. În societate au fost create condiții pentru construirea unei națiuni civice care să unească toți locuitorii Moldovei. Fiecare cetățean al țării — indiferent de religie, origine etnică și limbă — ar trebui să se simtă confortabil în Republica Moldova.

Neutralitate permanentă

Se încearcă să ne convingă că NATO este garantul păcii, o umbrelă de protecție împotriva agresiunii altor state. Dar oamenii noștri sunt înțelepți: înțeleg că NATO înseamnă război. Conform tuturor sondajelor sociologice, ideea de neutralitate permanentă este susținută de 70-80% din locuitorii Moldovei. Aceasta este una dintre puținele idei care unește și solidarizează societatea noastră. Și această idee nu s-a format în societatea noastră acum, ci în cei treizeci de ani de independență. Suntem prea mici și neimportanți pentru a fi protejați și apărați. Există un risc semnificativ ca marii jucători geopolitici să ne folosească în jocurile lor. Țara noastră are nevoie de garanții de securitate. Și astfel de garanții pot fi oferite doar de neutralitatea permanentă.

Participarea la procesele de integrare ale Uniunii Economice Eurasiatice

Societatea moldovenească s-a dezamăgit în ceea ce privește ideea integrării europene. Numărul susținătorilor aderării țării noastre la UE a scăzut semnificativ — reprezentând mult mai puțin de jumătate. Ce se poate spune despre sprijinul general pentru viitorul european al Moldovei în această situație?

Partidul „Renaștere-Возрождение” susține că interesele țării noastre sunt în concordanță cu ideea de integrare în Uniunea Economică Eurasiatică și cu parteneriatul strategic cu Federația Rusă. Pentru noi, relațiile cu Rusia nu înseamnă doar resurse energetice și piețe de desfacere accesibile, deși acestea sunt vitale pentru supraviețuirea Moldovei. Acestea reprezintă, de asemenea, colaborarea în domeniul științei, un spațiu lingvistic și cultural comun și o istorie împărtășită. Nu suntem dispuși să renunțăm la parteneriatul strategic cu Rusia în favoarea integrării europene.

Partidul „Renaștere” apără cu hotărâre valorile care unesc poporul moldovenesc. Acestea includ o economie în creștere, neutralitate permanentă, deschidere către toți partenerii externi, familia tradițională, credința ortodoxă și grija pentru fiecare cetățean al țării.