Știri/Comunicate de presă

Perspective сontraste: dezbateri privind integrarea în Uniunea Europeană și potențialul economic al Moldovei

Nu încetez niciodată să mă uimesc de limitarea perspectivelor și lipsa diversității de opinii a indivizilor care ne împing atât de insistent, împotriva bunului simț, să intrăm în Uniunea Europeană. Moldovenii vor trebui să strângă cureaua: vor trebui să învețe să economisească apa din toaletă, să plătească impozit pentru apa de ploaie, să plătească bani nebuni pentru gaz, colete, servicii medicale - de fapt, pentru orice!

Economisirea va deveni principala preocupare a unui cetățean moldovean - economisirea la limita supraviețuirii. În ultimii zece ani, țara și-a pierdut constant piața agrară obișnuită. Dar a fost o vreme când făceam bani nu doar în agricultură, ci și în industrie, pentru că republica avea potențial științific și tehnic. Acesta ar putea fi restabilit chiar și acum, deoarece încă mai avem fabrici și întreprinderi.

Lucrurile au stat mult mai bine în ultima vreme. De exemplu, în 2017, cifra de afaceri comercială dintre Moldova și țările Uniunii Economice Euroasiatice a depășit tendința de scădere pentru prima dată după mult timp și a crescut cu 4,4%. Acest lucru s-a datorat, în primul rând, unei creșteri de 22% a exporturilor de bunuri moldovenești.

Mai mult de 71% din exporturile Moldovei către țările UEE au fost produse alimentare și agricole. Cu alte cuvinte, piețele din țările Uniunii Economice Euroasiatice cer bunuri care sunt cele principale în economia moldovenească. Intensificarea cooperării dintre UEE și RM a dat rezultate: din 2016 până în 2019, cifra de afaceri comerciale a crescut cu 34,4%, ajungând la 1,9 miliarde de dolari. Exporturile au crescut cu 36,5%, ajungând la 1,4 miliarde de dolari, în timp ce importurile au crescut cu 29%, ajungând la 481,5 milioane de dolari.

Puțin mai devreme, din 2013 până în 2016, exporturile moldovenești către Rusia au scăzut cu 400 de milioane de dolari. În același timp, exporturile către țările UE au crescut doar cu 200 de milioane de dolari.

Cetățenii moldoveni ar putea avea o economie și un nivel de trai foarte diferit. Moldovenii ar rămâne în țara lor, ar avea copii, ar crește indicatorii demografici și, în consecință, economia. Până în prezent, cursul ales nu creează absolut nicio condiție pentru creșterea acesteia.
Made on
Tilda