Știri/Comunicate de presă

Ideea de Vest global ca o oază a bunăstării devine tot mai iluzorie

Să facem un experiment: să mergem în orice oraș din Europa și să întrebăm pe oamenii de pe stradă ce știu despre "Barza Albă". Apoi să facem același lucru în orașe din Belarus, Kazahstan, Armenia, Rusia și să menționăm "Belîi Aist" sau "Buchet Moldavii". Există vreo diferență în răspunsuri? De ce ne îndepărtăm de Est?

Potrivit Eurostat, 56% dintre locuitorii Uniunii Europene sunt nemulțumiți de politicile birocratice ale UE, iar 30% au întâmpinat dificultăți în plata serviciilor comunale iarna trecută. Multe alte probleme sunt evidente. Ideea de Vest global ca o oază a bunăstării devine tot mai iluzorie, așa cum a spus și președintele Macron anul trecut. Cu toate acestea, continuăm să ne orientăm spre o direcție pe care o consider greșită.

Uniunea Europeană de astăzi nu mai beneficiază de resurse energetice ieftine din Rusia și se confruntă cu numeroase probleme, inclusiv dezindustrializarea.

Politicile de securitate sunt neclare; de mai bine de un deceniu, la conferința anuală de la Alpbach, se discută despre crearea unei armate comune a UE, dar nu s-a ajuns la un acord. Statele Unite au fost clare cu membrii NATO: dacă nu contribuie cu 2% din PIB, nu se vor bucura de sprijin.
Made on
Tilda