Știri/Comunicate de presă

Eugenia Guțul - un an de mandat

Ieri s-au împlinit 26 de ani de când a fost votată Legea principală conform căreia UTA Găgăuzia își are relațiile sale juridice și în interiorul Găgăuziei și în coraport cu autoritățile centrale ale statului.

De asemenea, acum un an, a avut loc turul al doilea al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. De la acel moment, doamna Eugenia Guțul conduce regiunea. Îmi amintesc cum în acel tur al alegerilor, doamna Guțul a triumfat în fața contracandidatului său, Grigorii Uzun, obținând mandatul dorit de comunitatea găgăuză.

Dar această victorie nu a fost lipsită de controverse. Guvernul de la Chișinău a reacționat dur la rezultatele alegerilor, acuzând fraudă și mituire a alegătorilor. Cu toate acestea, Curtea de Apel Comrat a validat rezultatele scrutinului, susținând astfel legalitatea alegerilor.

Deși a trecut un an de când doamna Eugenia Guțul este bașcan, ea încă nu a fost numită membru al guvernului, așa cum prevede legislația. Această neconformitate cu legea este una din multele acțiuni controversate ale guvernului central, care pare să adopte o poziție ostilă față de autoritățile regionale. Au existat și există în continuare multiple încercări de a compromite mandatul doamnei Guțul, inclusiv deschiderea unor dosare penale împotriva ei.

Vreau să le reamintesc celor din PAS că locuitorii UTA Găgăuzia sunt cetățeni ai Republicii Moldova și își doresc să rămână așa. Autoritățile noastre ar trebui să se concentreze pe asigurarea prosperității și a normalității în relațiile dintre Chișinău și Comrat, respectând autonomia și drepturile cetățenilor din această regiune, în conformitate cu legislația și valorile noastre democratice.
Made on
Tilda