Știri/Comunicate de presă

Găgăuzia rămâne fără justiție

În urma discuțiilor din cadrul Parlamentului referitoare la proiectul 103, care vizează optimizarea hărții instanțelor judecătorești, s-au ivit numeroase reacții, mai ales în sudul țării. Propunerea de lichidare a Curții de Apel Comrat și transferarea judecătoriei Vulcănești în subordinea judecătoriei Cahul a provocat un val de nemulțumiri, evidențiind tensiunile dintre UTA Găgăuzia și Chișinău.

Deși Ministerul Justiției susține că aceste schimbări se bazează pe un studiu din 2020 privind sarcinile instanțelor, relevanța acestuia este pusă sub semnul întrebării. Situația din 2020, marcată de pandemia de COVID-19, a afectat activitatea instanțelor, iar acum, în 2024, într-o altă realitate, aceste decizii necesită o revizuire atentă.

Consider că modificările propuse sunt influențate în principal de interese politice, contravenind principiilor geografice inițiale. Evident, această abordare politică poate avea consecințe neașteptate și poate agrava tensiunile între autoritățile centrale și cele locale.

În acest context, grupul parlamentar "Victorie" a depus amendamente menite să aducă echilibru și să normalizeze situația. Speranța este ca guvernarea să fie receptivă la aceste propuneri și să adopte măsuri care să reducă tensiunile și să promoveze o colaborare mai constructivă. Deciziile legate de sistemul judiciar trebuie să fie luate în urma unui dialog deschis și transparent, pentru a asigura o administrare a justiției echitabilă și eficientă pentru toți cetățenii.
Made on
Tilda