Interviu

Vasile Bolea: "Renaştem tradițiile - creăm viitorul!"

Vasile Bolea este o persoană cu o vastă experiență în politică, jurisprudență practică și legislatură. An de an, extinzându-și sfera în diverse domenii de activitate, Bolea a ajuns la concluzia că este necesar să preia conducerea unei echipe care să poată gestiona capitala Moldovei, Chișinău.

Candidând din partea partidului "Renaștere", Vasile Bolea a formulat o listă de planuri pe care intenționează să le pună în aplicare în calitate de primar al Chișinăului și a fost dispus să împărtă viziunea sa asupra dezvoltării ulterioare a municipiului cu cititorii noștri, dezvăluind, totodată, anumite aspecte ale perspectivei sale complexe asupra lumii.

– Deci, D-le Bolea, ați luat decizia de a deveni primar al Chișinăului. Care sunt direcțiile prioritare ale programului Dumneavoastră?

– Este vorba despre problemele cu care se confruntă cetățenii zilnic. Acestea pot fi grupate în funcție de caracteristicile comune și transformate în sarcini de natură socială, economică, culturală și ecologică. Este necesar, de asemenea, să ne ocupăm separat de problemele legate de sănătate, tarifele pentru serviciile comunale și altele.
De exemplu, paradoxal, în trecut, între 80.000 și 120.000 de locuitori ai Chișinăului au beneficiat de ajutor pentru plata pentru căldură iarna, în diferiţi ani, iar acum doar aproximativ 30.000. Dorim să creștem numărul beneficiarilor de compensații și să mărim plățile pentru cei care lucrează în domeniul educației - profesori, educatori, bone. Este important să oprim exodul lor de personal.
De asemenea, echipa noastră va sprijini pensionarii care au împlinit vârsta de 70 de ani, oferindu-le o compensație de 50% pentru costul încălzirii. Pentru pensionarii cu vârsta de peste 75 de ani, planificăm să acordăm o compensație completă pentru încălzire în perioada iernii.

În plus, în planurile mele se află extinderea producției de asamblare a diferitelor agregate și mașini, în special tractoare. Avem deja acorduri în acest sens cu Belarus, iar cererea corespunzătoare acoperă nu numai țările vecine, ci și întregul Balcani.

Un sector care merită atenție este cel HoReCa. Este important să reducem povara fiscală pentru a permite agenților economici să se extindă și să contribuie semnificativ la bugetul municipal.

Dacă vom reduce impozitele pentru companiile din industria IT, vom putea atrage mulți agenți economici în acest domeniu, ceea ce va avea, de asemenea, un impact asupra creșterii veniturilor și va contribui la crearea unui număr mare de locuri de muncă noi.
Misiunea echipei care va conduce Chișinăul este să dezvolte fabricile de prelucrare, fabricile de lactate și conserve. Vânzarea produselor finite va crește valoarea adăugată și, ca rezultat, profitul fiscal.
Consider important dezvoltarea turismului, în special a turismului gastronomic.

Există perspective de dezvoltare a turismului medical, având în vedere că prețurile pentru serviciile medicale în Moldova sunt mai scăzute decât în Europa. În ultimii ani, s-au deschis perspective excelente pentru turismul sportiv - cu construirea "Arenei Chișinău", a terenului de fotbal de plajă de la Sculeni și a arenelor de futsal din Ciorescu. Acestea sunt capabile să găzduiască atât competiții regionale, cât și internaționale.
Primăria trebuie să-și dubleze bugetul pentru proiecte de infrastructură. Una dintre idei este creșterea anuală a eficienței energetice a clădirilor, izolarea lor, înlocuirea ferestrelor și chiar instalarea de panouri solare pentru generarea de energie electrică.
Sprijinul pentru afacerile mici și medii este necesar, în special în domeniul economisirii de energie. Există un program "Pare 1+1", în cadrul căruia fiecare leu investit în eficiența energetică a producției este dublat de stat. Un program similar ar trebui să existe și în municipiul Chișinău.

Tariful pentru transportul public poate fi redus cu cel puțin 20% prin introducerea biletului electronic și modernizarea rețelei electrice pentru transportul electric. Toate substațiile noastre care furnizează energie electrică pentru linii de transmisie au fost fabricate acum mulți ani. Este timpul să le înlocuim și să creștem eficiența energetică.
Impozitul pentru curățarea străzilor în 2023 a venit ca o surpriză pentru cetățeni. Consider că ar trebui să fie redus la jumătate - la 60 de lei pe an. Acești bani ar trebui să fie utilizați pentru curățarea orașului și achiziționarea de echipamente speciale pentru curățarea străzilor.
De asemenea, transparența în luarea deciziilor în sectorul administrației publice este importantă. În fiecare birou al funcționarului municipal va fi instalată o cameră de supraveghere video, va fi transmisă în direct și oricare cetățean va putea verifica ce face funcționarul respectiv în timpul programului de lucru. În plus, acest lucru va servi ca o excelentă prevenție împotriva corupției.

În comisia de achiziții va fi inclus un reprezentant al Centrului Național de Combatere a Corupției. Această măsură de prevenție, la fel ca și camerele de supraveghere, va permite oamenilor să aibă încredere că banii sunt cheltuiți în mod corespunzător.

– Cum este să fiți în mijlocul politicii moldovenești de-a lungul anilor, aflându-vă în centrul ei?

– Este o afacere ingrată să fii în centrul politicii noastre. Mulți cred că parlamentarii doar stau pe scaunele lor moi și nu fac nimic. Sunt deputat în Parlamentul Moldovei din 2014. În această perioadă, am ajutat mii de oameni, dar nu prea îmi place să vorbesc despre asta. Mă străduiesc să examinez cu atenție toate proiectele de lege care vin, și deseori mă adresez Parlamentului, mă întâlnesc cu oamenii în teren, călătoresc prin regiuni. Toate acestea necesită mult timp. Uneori, trebuie să rămân până târziu în noapte pentru a rezolva anumite probleme și a mă pregăti pentru ședințe.

– Există în politica moldovenească prietenie simplă între oameni?

– Da, chiar dacă nu prea des. Uneori, prietenii se fac chiar și între cei care reprezintă diferite tabere politice. Este important să înțelegem că lupta politică trebuie să fie una ideologică, nu personală, așa cum o văd unii care încearcă să-și elimine adversarii și cred că astfel rezolvă problema. Astfel de decizii se întorc împotriva lor în cele din urmă.

– Mulți vă întreabă acest lucru, dar vom repeta întrebarea pentru o audiență și mai largă: de ce ați decis să vă alăturați partidului "Renaştere"?

– După o călătorie în Israel, care a fost pe de o parte subiect de știri din diverse motive, am fost exclus din rândurile Partidului Socialiștilor, deși nu aveam intenția să părăsesc partidul. Din păcate, în prezent, PSRM se confruntă cu probleme serioase care de mult timp îi îndreaptă pe politicienii săi pe o cale greșită. Cineva din partid, probabil, a crezut că am devenit un concurent în lupta pentru conducere și a făcut tot posibilul să mă alunge din această formațiune politică. După aceea, am decis să mă alătur "Renaşterii", unde la momentul respectiv erau deja câțiva dintre foștii mei colegi din PSRM.

Ați făcut vreodată ceva care contravine principiilor Dumneavoastră?

– În viață există situații în care trebuie să acționezi împotriva conștiinței. Nu voi nega că am trecut prin astfel de momente. De obicei, acestea au avut loc în raport cu cei care s-au comportat cu mine într-un mod neașteptat. Oamenii care se dovedesc loiali în chestii minore vor fi, probabil, la fel de loiali și în situații mai grave. Și invers, cine te dezamăgește într-o problemă minoră, cu siguranță va face același lucru în circumstanțe mai complexe. Înțelepciunea vieții spune că nu trebuie să ai de-a face cu astfel de oameni. Cu toate acestea, uneori le ofer oamenilor o a doua șansă. Așa că, practic, încalc propriile mele principii în acest sens.

– În ce direcție ar trebui să ne uităm pentru a învăța din experiența străină utilă?

– Ar trebui să ne uităm în toate direcțiile, pe o rază de 360 de grade. Putem învăța lecții utile atât din Est, cât și din Vest. Suntem înconjurați de țări cu culturi foarte diferite, așa că ar trebui să ne deschidem spre învățarea de la toți.

– Ce considerați a fi cea mai importantă virtute umană și care este cel mai mare păcat?

– Cred că cele mai importante calități umane sunt modestia și onestitatea. Modestia a înfrumusețat întotdeauna oamenii, în timp ce onestitatea a ajutat la unirea eforturilor și la încrederea reciprocă. În ceea ce privește păcatele, acestea ar fi mândria și egoismul.

– Pe lângă politică, aveți succes și în rugby. Mențineți forma fizică în prezent?

– Îmi place sportul în general, nu doar rugby. În trecut, am practicat lupta greco-romană și am încercat și alte tipuri de sport. Dar în prezent, nu am timp pentru sport din cauza lipsei acute al acestuia. Din când în când, fac ciclism pe bicicletă statică acasă, fac genuflexiuni și încerc să mențin dieta. În acest moment, pentru mine, principala activitate mea sportivă este politica, şi este mult mai dură.

– Vă considerați un om norocos?

– Din punctul de vedere obișnuit al acestui cuvânt - nu. Nu sunt un om cu noroc, nu joc la loterie, nu pariez la cursele de cai sau la cazinou. Dar dacă vorbim despre alt sens al acestui termen, atunci da, mă consider norocos: am o familie minunată, soția mi-a dat doi copii și creează o atmosferă frumoasă acasă. De asemenea, consider că am norocul de a trăi în Moldova, de a încerca să fac ceva pentru țara mea și să încerc să schimb lucrurile pentru binele tuturor.

– Care este cea mai mare mândrie a Dumneavoastră?

– În primul rând, sunt mândru de copiii mei. Fiul meu mai mare practică polo pe apă și compune muzică electronică, ceea ce îi place foarte mult. Am ascultat compozițiile sale și mi se par interesante. Sunt mândru și de părinții mei, de soacră mea. Mă mândresc cu succesul sportului din Moldova, deoarece am fost legat de sport și știu ce înseamnă acesta. Atunci când sportivii noștri aduc medalii, este o mândrie comună.

– Când credeți că țara noastră a luat-o pe un drum greșit?

– Aș putea identifica trei momente. Primul ar fi anul 1992, războiul de pe Nistru. Cred că acest război ar fi putut fi evitat cu ușurință. Conflictul a început în Parlament, când un grup de deputați îl agresau pe altul și alimentau ura. Al doilea moment ar fi fost nepreluarea Memorandumului Kozak în 2003. Președintele Voronin a acționat cu slăbiciune în acea perioadă. În cele din urmă, data de 7 aprilie 2009 a fost un moment care m-a afectat profund și m-a determinat să mă implic în politică.

– Există vreo întrebare esențială pe care doriți să o adresați președintelui țării?

– În primul rând, aș întreba la ce este dispusă să renunțe pentru ca cetățenii Moldovei să poată trăi mai bine. A doua întrebare ar fi mai degrabă literară: este grea căciula lui Monomah?

– Dacă ați putea să vă dați un sfat vouă înșivă în copilărie, ce ați dori să vă spuneți?

– "Învață, Vasile, limbi străine și nu sări peste lecțiile de franceză. Când vei crește și vei deveni Domnul Bolea, cunoașterea limbilor străine îți va fi de mare ajutor."

– Povestiți-ne despre familia Dumneavoastră. Cum vă petreceți timpul cu cei dragi?

– Am o familie minunată. Avem doi copii și nu intenționez să ne oprim aici. În fiecare sâmbătă, copiii își petrec timpul cu părinții mei sau cu soacra mea. Fiul meu cel mic adoră animalele, așa că vizităm grădinile zoologice, în special cea din Bardar. Fiul cel mare, așa cum am menționat deja, este pasionat de muzică și sport. Soția mea lucrează la „Moldpres” și editează „Monitorul Oficial”. Ne place să vizionăm filme împreună, mergem uneori la cinematografe sau privim filme acasă. Din păcate, timpul pentru familie este mereu prea puțin, așa că ne-ar plăcea să îl avem mai mult.

– Ce vă place să faceți în timpul liber?

– Citesc mult, în special literatură economică, și sunt interesat de Orwell. La vremea sa, în anii '40, a descris perfect teatrul absurd în care trăim acum. Îmi place să călătoresc. Evit să stau prea mult în același loc. În 2020, când călătoriile erau problematice, soția mea și eu am petrecut fiecare weekend călătorind în țară și vizitând obiective turistice. Ca moldoveni, știm prea puțin despre țara noastră și există multe locuri interesante care merită vizitate. Muzeul lui Pușkin de la Dolna, conacele Lazo și Manuc Bei, mănăstirile și bisericile... La sud avem mărețe ecosisteme acvatice, unde poți vedea pelicani. Fortărețele, cum ar fi Soroca și Tighina, impresionează prin măreția lor. Există multe locuri pe care le poți vizita, dar oamenii noștri nu știu despre ele.

Made on
Tilda