Știri/Comunicate de presă

Noi, Republica Moldova suntem figurile pe tabla de șah, suntem niște pioni care putem fi sacrificați

În 2014, când a fost semnat acordul de asociere, Republica Moldova era pregătită pentru a semna acest acord?

Nu era. Noi am primit acest acord gratuit. Acum în 2022 ni s-a oferit statutul de țară candidat. Eram sau suntem pregătiți să începem negocierile? Despre ce negocieri merge vorba? Suntem săraci lipiți pământului. Tot ce se spune despre reforme, sunt doar cuvinte sau mai bine zis -spam. Să fure ca în codru nu și-au permis nici guvernările de 30 de ani încoace, cum spun cei din PAS.

Se înregistrează furturi din diverse surse, contrabanda a crescut cu un factor de 3-7, iar ultimele achiziții de stații au fost în valoare de 200 de mii de lei. Eu nu am văzut niciun dosar penal împotriva cuiva de la guvernare. Rosian Vasiloi, responsabil pentru haosul creat în IGPF, se află într-o stare bună, aparent. Ei se laudă că fugarii cercetați penal vin acasă. Și!? Și la 2 zile sunt eliberați. Aceasta este reforma justiției conform standardelor PAS? Nu autoritățile sau cei care stau în fața mai multor instituții sunt decidenți în țară. Aici decid ambasadorii și dacă sunt îngrijorați de ceva și nu pot găsi un răspuns, atunci ridică întrebarea la nivel de cancelarie, fie Europeană, fie a SUA. Aceștia sunt cei care conduc țara. Ce fel de negocieri și ce să negociezi? Eu văd un joc geopolitic pe care îl joacă marile puteri. Moldova este un poligon de testare și nimeni nu se uită la destinele oamenilor și soarta celor care locuiesc în această țară. Noi am pierdut peste 40% de populație în 30 de ani, iar în alte țări se nasc milioane de oameni. Aceasta reprezintă o reflectare a principiilor bunei guvernări.

Oamenii nu fug de locurile în care prosperă, ci de cele unde se confruntă cu dificultăți, îndreptându-se spre destinații pe care le consideră mai favorabile, fie în Uniunea Europeană, fie în Federația Rusă. Dacă guvernul nostru avea competența de a influența atât politica internă cât și cea externă, probabil că adopta o atitudine diferită față de evenimentele din regiune.

Poziția neutră în economie, relații externe, etc. a arătat că a adus beneficii, bunăoară Georgiei, care la fel are aspirații europene. Ei au adoptat o politică de a nu intra în contradicții cu partenerii ruși și din acest punct de vedere au câștigat foarte mult, inclusiv din punct de vedere economic.

Made on
Tilda